fbpx

Japonski dresnik – prijazni sovražnik? Potencial invazivnih rastlin v urbanem okolju

Naročnik: So-načrtovanje z društvom Re-Generacija v sodelovanju z MAO

Društvo Re-Generacija je želelo pripraviti forum z elementi delavnice na katerem bi povezovali strokovnjake iz različnih področij na temo Japonskega dresnika. Na enodnevnem dogodku smo z udeleženci s področij biologije, kemije, družboslovja, trajnostnega razvoja ter oblikovanja razvijali lokalne strategije in iskali sistemske rešitve, ki bi z uporabo invazivne rastline vzpostavljale nov odnos do okolja, spodbujale solidarnost med prebivalci ter iskale nove možne uporabe znotraj prostora, v katerem živimo.

Udeleženci so z metodologijo načrtovanja storitev pripravili štiri koncepte načinov uporabe Japonskega dresnika ter jih predstavili v obliki prototipov. En izmed konceptov je nato društvo Re-Generacija prijavila na razpis ter kasneje tudi izvedla – Dresnikove igre.

Dresnikove igre so večkraten okoljevarstven dogodek, namenjen izobraževanju o strategijah odstranjevanja ter odlaganja japonskega dresnika, možnih uporabah rastline v vsakdanjem življenju ter ustvarjanju novih povezav med prebivalci lokalne skupnosti in ostalo zainteresirano publiko. Na treh delavnicah so se udeleženci spoznali z rastlino, njenimi lastnostmi in uporabnimi značilnostmi, preizkusili so jedi, pripravljene iz japonskega dresnika, izdelovali papir in barvilo. Pri pripravi in izvedbi smo se posluževali metodologije, ki nam je pomagala pripraviti program, ki bi aktivno vključeval in povezoval udeležence.

Projekt se še naprej nadaljuje pod okriljem društva Re-Generacija.

Servis 8 želi poenostaviti vaše brskanje spletni strani, zato uporablja piškotke. Več informacij

UPORABA PIŠKOTKOV
Spletna stran servis8.si in servis8.com uporablja piškotke.
S piškotki vas osebno ne identificiramo. Uporabljamo jih samo za boljše delovanje spletišča.
Z uporabo tega spletnega mesta se strinjate, da spletno mesto www.servis8.si oz www.servis8.com nastavi piškotke na vaši napravi.
KAJ SO PIŠKOTKI? Piškotki so manjše besedilne datoteke, običajno iz črk in številk, katere obiskano spletno mesto shrani v napravo (računalnik, mobilnik, tablica itd.) z namenom prepoznavanja teh naprav. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika – glejte spodaj: nadzor nad piškotki.
ZAKAJ NAŠA SPLETNA STRAN POTREBUJE PIŠKOTKE?
Glavni namen piškotka je, da (našemu) spletnemu strežniku omogoči, da uporabniku predstavi prilagojene spletne strani, ki omogočajo, da je doživetje ob obisku (naše) spletne strani bolj osebno in da se bolje odziva na posamezne uporabnikove potrebe. Interakcija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je uporabniku ob ponovnem obisku prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.
ZAKAJ NAŠA SPLETNA STRAN UPORABLJA PIŠKOTKE?
Piškotki so pomembno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogi za uporabo piškotkov izhajajo iz njihovih lastnosti, ena izmed njih je shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani), piškotki pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. S pomočjo piškotkov lahko upravljavec spletne strani oceni učinkovitost zasnove svoje spletne strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo tretji uporabnikom na njegovi spletni strani.

Close